Vorige week beleefde ik een ontzettend leuke én spannende ervaring toen ik te gast was in een Podcast van Francisca van den Berg van Reset je Hormonen.
In deze podcast spraken we over koolhydraten, suikers, onze bloedsuikerspiegel en het hormoon insuline. Wist je bijvoorbeeld dat álle koolhydraten worden afgebroken tot enkelvoudige suikers? Dat is interessant, want als een product veel koolhydraten bevat, maar weinig suikers, denken we al gauw dat dit een betere of gezondere keuze is dan een product met veel suikers. Maar is dat ook zo?
De hoeveelheid en de snelheid waarmee suikers worden opgenomen in het bloed, bepaalt de bloedglucosewaarde. Er is dus wel degelijk verschil tussen snelle koolhydraten en trage koolhydraten en dat is soms best lastig om te overzien. Neem bijvoorbeeld een volkoren rogge-boterham en een appelflap. In beiden zitten evenveel koolhydraten, maar in een appelflap zitten vooral suikers en weinig vezels. En dáár krijg je sneller een hoge suikerpiek van in je bloed.
Voor een gezonde balans is het belangrijk om bloedsuikerschommelingen te voorkomen en insulinepieken te voorkomen. Het levert je een stabiel(er) gewicht op, meer energie en een betere stemming op en vermindert het risico op welvaart ziekten.
Wil je meer horen over insuline en onze bloedsuikerspiegel?